Oppskrifter
Q-Drinker (egenkomponerte)
- Rabies
-
- 4 cl Gin
- 4 cl Tonic
- 1/2 ts Nyco
Gin og Tonic blandes i Longdrink glass, Nyco tømmes i. Drikkes mens det bruser. 3 ting på en gang - god smak, champagne-effekt og mageregulerende.
- Algevekst (søt, blågrønn)
-
- 5 cl Viking Fjord (vodka)
- 2 cl Charleston Follies (pasjonsfrukt-likør)
- 2 cl Bananlikør
- 1 dash Blå Curacao
- Glasset fylles opp med Grape Soda
- Ristes med 2 isbiter i blender
- Gjørmevann (lett søt, lysebrun)
-
- 5 cl Hammer (vodka)
- 1 1/2 cl Hvit Curacao (appelsinlikør)
- 2 cl Charleston Follies (pasjonsfrukt-likør)
- 2 cl Cointreau (appelsinlikør)
- Fylles opp med Grape Soda
- Ristes med 3 isbiter i blender
- Håndjäger (småbitter, hvit med grums)
-
- 5 cl Viking Fjord (vodka)
- 2 cl Cointreau (appelsinlikør)
- 2 cl Hvit Curacao (appelsinlikør)
- 15 cl Bitter Lemon
- 1 liten dash Jägermeister
- Agent Q
-
- 10 cl Martini Extra Dry
- 2 cl Beefeater (gin)
- 2 cl Bitter Lemon
- Vådeskudd (søt-bitter, gulaktig)
-
- 5 cl Viking Fjord (vodka)
- 3 cl Beefeater (gin)
- 2 cl Grand Marnier Cordon Rouge (appelsinlikør)
- 1 cl Jarzebiak
- 5 cl Bitter Lemon
- 10 cl Grape Soda
- 2 isbiter
- Spyflue (veldig søt, gul-grønn)
-
- 5 cl Viking Fjord (vodka)
- 1 cl Galliano
- 1/2 cl Creme de Menthe (peppermyntelikør)
- Liten dash Grenadine
- 20 cl Appelsinjuice
- Great Blow-Job
-
- 5 cl Malibu (kokoslikør)
- 5 cl Elduris (vodka)
- Fyll opp med Sprite
- 2 isbiter
- Ballcruncher
-
- 5 cl Elduris (vodka)
- 1 cl Bananlikør
- 1 cl Grand Marnier Cordon Rouge (appelsinlikør)
- 1 cl Jägermeister
- Liten dash Blå Curacao (appelsinlikør)
- Glasset fylles opp med Sprite
- 2 isbiter
- Golden Water (serveres i et halvliterglass)
-
- 5 cl Viking Fjord (vodka)
- 2 cl Bananlikør
- 1 cl Cointreau (appelsinlikør)
- 1 dash Kahlua (kaffelikør)
- Flaske med Sprite ristes og sprutes i glasset
- Sjøgress (søt, grønn-gul)
-
- 5 cl Viking Fjord (vodka)
- 1 1/2 cl Bananlikør
- 2 cl Kiwilikør
- 1 dash Hvit Curacao (appelsinlikør)
- Glasset fylles opp med Grape Soda
- Ristes med 2 isbiter i blender
- Frode Spec
-
- 5 cl Viking Fjord (vodka)
- Liten dash Grønn Chartreuse (krydderlikør)
- Dash Kahlua
- Dash Limejuice
- En god slump Sprite
- 2 isbiter
- Heaven on Earth
-
- 5 cl Viking Fjord
- Dash Bananlikør
- Dash Gul Curacao (appelsinlikør)
- Stor dash Egglikør
- Flaske med Sprite ristes og sprutes i glasset
- 2 isbiter for smakens skyld
Vanlige drinker som anbefales
- Strawberry Daiquiri
-
- 1-2 kurver rensede jordbær
- 20-25 cl rom
- 1 pose med is, kan unngås hvis jordbærene er frosne
- 5-10 cl limejuice
- smak til med sukker og/eller jordbærsyltetøy, alt ettersom kvaliteten på jordbærene
Kjør alt i blenderen. Holder til ca. 6 drinker. Erstatt rom med tequila for å få Margarita, vodka kan også brukes.
- Mojito
-
- En liten neve mynteblader
- Juice fra 1/2 lime
- 2 ts sukker
- 4 cl lys rom
- Knust is
- Soda
Knus myntebladene sammen med sukker og limejuice i et stort longdrinkglass med en knusestav eller spiseskje. Fyll glasset med knust is, hell over rom. Rør rundt, og topp med sodavann.
- Caipirinha
-
- 1 lime
- 2 ts brunt sukker
- 4 cl cachaca, eventuelt lys rom
- Knust is
Del limen i 4 båter og knus båtene med sukker i et whiskyglass. Fyll glasset med knust is, hell på spriten og rør rundt.
Punch
- Spyflue (Grønn, syrlig og frisk punch)
-
- 4 deler Lemon brus
- 4 deler Sitronbrus
- 2 deler Pineapple juice
- 2 deler Eplenektar
- 1 del Appelsinjuice
- Blå curacao for grønnfarge
- Biter av eple, ananas og appelsin
- Isbiter, eller aller helst tørris
- Knust Bille (gul-hvit, syrlig, frisk og enkel Punch)
-
- 3 deler Lemon brus
- 2 deler Sitronbrus
- 2 deler Eplenektar
- 3 deler Appelsinjuice
- 0,5 deler Tom Collins Mix (Sour mix)
Kaker
- Klassisk sjokoladekake
-
- 2 egg
- 3 dl sukker
- 4 1/2 dl hvetemel
- 2 1/2 ts bakepulver
- 2 ts vaniljesukker
- 2 ss kakao
- 1 1/2 dl melk
- 150 g smør
- 3 1/2 dl melis
- 4 ss smør, smeltet
- 4 ss kaffe, sterk
- 2 ss kakao
- 2 ts vaniljesukker
Kake:
Hiv alt i bollen og rør rundt. Stekes i langpanne, ca. 30 min ved 170 grader.
Glasur:
- "Bløt" sjokoladekake
-
- 150 g smør
- 7,5 dl kefir
- 6 dl sukker
- 1 ss natron
- 6-8 ss nesquick sjokoladepulver
- 10 dl hvetemel
- 300 g melis
- 100 g smeltet smør
- 4 ss nesquick sjokoladepulver
- litt kaffe
- 3 ts vaniljesukker
Kake:
Hiv alt i bollen og rør rundt. Stekes i langpanne, 20-30 min ved 200 grader.
Glasur:
Noen vil påstå at melisen skal røres inn med kaldt smør, men det er bare mye jobb - ekte mannfolk smelter smøret og rører alt sammen.
- Krydderkake
-
- 800 g hvetemel
- 600 g sukker
- 2 ts nellik
- 2 ts ingefær
- 4 ts kanel
- 4 ts natron
- 1 l kefir
Hiv alt i bollen og rør rundt. Stekes i langpanne, 30-40 min ved 170 grader. Dryss melis eller noe sånt på toppen etter steking som "pynt", man skal visstnok kunne bruke noe perlesukker-greier, men det har jeg aldri fått til.
- Boller
-
- 900 g hvetemel
- 3 dl sukker
- 225 g smør
- 90 g gjær (2 poser tørrgjær)
- 6 dl melk
- 1.5 ts kardemomme
- 90 g rosiner
Hiv alt i bollen og rør rundt, mixmaster med elting funker konge. Forheves noen 15 min eller så over varmt vann. Del opp i 36 boller, trill rundt. Legg på brett og etterhev ca 15 min over varmt vann. Stekes på brett midt i ovnen i 10 min ved 225 grader.
Merk at disse bollene blir relativt kompakte, og kan noen ganger ligne mer på store halslinser hvis man er uheldig med hevingen - øvelse gjør mester. Men de blir ekstremt "gode på smak" (som man sier når noe blir mislykket i formen), så det er verdt risikoen.
- Marmorkake
-
- 200 g margarin
- 2 1/2 dl sukker
- 3 egg
- 4 dl mel
- 1 ts bakepulver
- 1 dl melk/fløte
- 2 ts vaniljesukker
2/3 av deigen blandes med vaniljesukker og sitron eller appelsin.
1/3 av deigen blandes med 2 ss kakao og 2 ss melk.
Helles i form (lys-mørk-lys), dra en gaffel gjennom for å lage mønster.
Stekes 45-60 min ved 170 grader. - Pizzabunn
-
- 6 ss matolje
- 4.5 dl lunkent vann
- 25 g gjær (eller 1.5 pose tørrgjær)
- 12 dl hvetemel (erstatt gjerne 1-2 dl med sammalt hvete for å få grovere bunn)
Rør sammen og flatbank, bunnen er stor nok til en hel plate. Forstek gjerne i et par-tre minutter før fyllet tas på. Eksperimentering med både fyll og bunn anbefales - sukkerkulær i sausen for å lage svart pizza er gøy, men upoppet popcorn i deigen er ingen suksess.
- Peppermyntepraliner
-
- 240 g melis (ca. 4 dl)
- 1 dl vann
- 1 ts eddik 5%
- 2-3 dråper peppermynteolje (fås på apotek)
- 50 g kokesjokolade
Kok melis, vann og eddik i ca. 10 min. Hell sukkerlaken i en dyp tallerken og la den avkjøles. Tilsett peppermynteoljen og arbeid massen med en gaffel til den blir tyktflytende. Sett massen i små jevne topper på smørpapir. Varm kokesjokoladen i vannbad og sprøyt ut en liten sjokoladetopp på hver. OBS: Det er veldig vrient å riktig konsistens på disse...
- Sjokoladekola (karameller)
-
- 425 g sukker (ca. 5 dl)
- 40 g kakao (ca. 1 dl)
- 3 dl fløte
- 1 dl sirup
- 5 g smør/margarin
- 1 ss olje til pensling
Bland alt i en kjele, kok ca. 50 min (til man kan lage en kule av et drypp masse i kaldt vann). Hell i en oljet/bakepapir langpanne, skjær opp i firkanter med oljet kniv før det stivner helt. Holder til ca. 80 stk.
- Kokoskuler (tenk Bounty...)
-
- 200 g melis (ca. 3 1/3 dl)
- 175 g kokosmasse
- 3 ss smør eller margarin
- 1 eggehvite
- 3 ss fløte
Bland melis og kokos. Tilsett smøret som er rørt mykt, eggehviten og fløten.
Arbeid deigen så den blir som marsipan, tilsett mer kokos hvis den er for løs.
Rull små kuler. Pynt eventuelt med smeltet sjokolade og rull dem i kokos.
Oppbevares kaldt. -