Oppskrifter

Q-Drinker (egenkomponerte)

Rabies
  • 4 cl Gin
  • 4 cl Tonic
  • 1/2 ts Nyco
  • Gin og Tonic blandes i Longdrink glass, Nyco tømmes i. Drikkes mens det bruser. 3 ting på en gang - god smak, champagne-effekt og mageregulerende.

Algevekst (søt, blågrønn)
  • 5 cl Viking Fjord (vodka)
  • 2 cl Charleston Follies (pasjonsfrukt-likør)
  • 2 cl Bananlikør
  • 1 dash Blå Curacao
  • Glasset fylles opp med Grape Soda
  • Ristes med 2 isbiter i blender
Gjørmevann (lett søt, lysebrun)
  • 5 cl Hammer (vodka)
  • 1 1/2 cl Hvit Curacao (appelsinlikør)
  • 2 cl Charleston Follies (pasjonsfrukt-likør)
  • 2 cl Cointreau (appelsinlikør)
  • Fylles opp med Grape Soda
  • Ristes med 3 isbiter i blender
Håndjäger (småbitter, hvit med grums)
  • 5 cl Viking Fjord (vodka)
  • 2 cl Cointreau (appelsinlikør)
  • 2 cl Hvit Curacao (appelsinlikør)
  • 15 cl Bitter Lemon
  • 1 liten dash Jägermeister
Agent Q
  • 10 cl Martini Extra Dry
  • 2 cl Beefeater (gin)
  • 2 cl Bitter Lemon
Vådeskudd (søt-bitter, gulaktig)
  • 5 cl Viking Fjord (vodka)
  • 3 cl Beefeater (gin)
  • 2 cl Grand Marnier Cordon Rouge (appelsinlikør)
  • 1 cl Jarzebiak
  • 5 cl Bitter Lemon
  • 10 cl Grape Soda
  • 2 isbiter
Spyflue (veldig søt, gul-grønn)
  • 5 cl Viking Fjord (vodka)
  • 1 cl Galliano
  • 1/2 cl Creme de Menthe (peppermyntelikør)
  • Liten dash Grenadine
  • 20 cl Appelsinjuice
Great Blow-Job
  • 5 cl Malibu (kokoslikør)
  • 5 cl Elduris (vodka)
  • Fyll opp med Sprite
  • 2 isbiter
Ballcruncher
  • 5 cl Elduris (vodka)
  • 1 cl Bananlikør
  • 1 cl Grand Marnier Cordon Rouge (appelsinlikør)
  • 1 cl Jägermeister
  • Liten dash Blå Curacao (appelsinlikør)
  • Glasset fylles opp med Sprite
  • 2 isbiter
Golden Water (serveres i et halvliterglass)
  • 5 cl Viking Fjord (vodka)
  • 2 cl Bananlikør
  • 1 cl Cointreau (appelsinlikør)
  • 1 dash Kahlua (kaffelikør)
  • Flaske med Sprite ristes og sprutes i glasset
Sjøgress (søt, grønn-gul)
  • 5 cl Viking Fjord (vodka)
  • 1 1/2 cl Bananlikør
  • 2 cl Kiwilikør
  • 1 dash Hvit Curacao (appelsinlikør)
  • Glasset fylles opp med Grape Soda
  • Ristes med 2 isbiter i blender
Frode Spec
  • 5 cl Viking Fjord (vodka)
  • Liten dash Grønn Chartreuse (krydderlikør)
  • Dash Kahlua
  • Dash Limejuice
  • En god slump Sprite
  • 2 isbiter
Heaven on Earth
  • 5 cl Viking Fjord
  • Dash Bananlikør
  • Dash Gul Curacao (appelsinlikør)
  • Stor dash Egglikør
  • Flaske med Sprite ristes og sprutes i glasset
  • 2 isbiter for smakens skyld

Vanlige drinker som anbefales

Strawberry Daiquiri
  • 1-2 kurver rensede jordbær
  • 20-25 cl rom
  • 1 pose med is, kan unngås hvis jordbærene er frosne
  • 5-10 cl limejuice
  • smak til med sukker og/eller jordbærsyltetøy, alt ettersom kvaliteten på jordbærene
  • Kjør alt i blenderen. Holder til ca. 6 drinker. Erstatt rom med tequila for å få Margarita, vodka kan også brukes.

Mojito
  • En liten neve mynteblader
  • Juice fra 1/2 lime
  • 2 ts sukker
  • 4 cl lys rom
  • Knust is
  • Soda
  • Knus myntebladene sammen med sukker og limejuice i et stort longdrinkglass med en knusestav eller spiseskje. Fyll glasset med knust is, hell over rom. Rør rundt, og topp med sodavann.

Caipirinha
  • 1 lime
  • 2 ts brunt sukker
  • 4 cl cachaca, eventuelt lys rom
  • Knust is
  • Del limen i 4 båter og knus båtene med sukker i et whiskyglass. Fyll glasset med knust is, hell på spriten og rør rundt.

Punch

Spyflue (Grønn, syrlig og frisk punch)
  • 4 deler Lemon brus
  • 4 deler Sitronbrus
  • 2 deler Pineapple juice
  • 2 deler Eplenektar
  • 1 del Appelsinjuice
  • Blå curacao for grønnfarge
  • Biter av eple, ananas og appelsin
  • Isbiter, eller aller helst tørris
Knust Bille (gul-hvit, syrlig, frisk og enkel Punch)
  • 3 deler Lemon brus
  • 2 deler Sitronbrus
  • 2 deler Eplenektar
  • 3 deler Appelsinjuice
  • 0,5 deler Tom Collins Mix (Sour mix)

Kaker

Klassisk sjokoladekake

    Kake:

  • 2 egg
  • 3 dl sukker
  • 4 1/2 dl hvetemel
  • 2 1/2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 ss kakao
  • 1 1/2 dl melk
  • 150 g smør
  • Hiv alt i bollen og rør rundt. Stekes i langpanne, ca. 30 min ved 170 grader.

    Glasur:

  • 3 1/2 dl melis
  • 4 ss smør, smeltet
  • 4 ss kaffe, sterk
  • 2 ss kakao
  • 2 ts vaniljesukker
"Bløt" sjokoladekake

    Kake:

  • 150 g smør
  • 7,5 dl kefir
  • 6 dl sukker
  • 1 ss natron
  • 6-8 ss nesquick sjokoladepulver
  • 10 dl hvetemel
  • Hiv alt i bollen og rør rundt. Stekes i langpanne, 20-30 min ved 200 grader.

    Glasur:

  • 300 g melis
  • 100 g smeltet smør
  • 4 ss nesquick sjokoladepulver
  • litt kaffe
  • 3 ts vaniljesukker
  • Noen vil påstå at melisen skal røres inn med kaldt smør, men det er bare mye jobb - ekte mannfolk smelter smøret og rører alt sammen.

Krydderkake
  • 800 g hvetemel
  • 600 g sukker
  • 2 ts nellik
  • 2 ts ingefær
  • 4 ts kanel
  • 4 ts natron
  • 1 l kefir
  • Hiv alt i bollen og rør rundt. Stekes i langpanne, 30-40 min ved 170 grader. Dryss melis eller noe sånt på toppen etter steking som "pynt", man skal visstnok kunne bruke noe perlesukker-greier, men det har jeg aldri fått til.

Boller
  • 900 g hvetemel
  • 3 dl sukker
  • 225 g smør
  • 90 g gjær (2 poser tørrgjær)
  • 6 dl melk
  • 1.5 ts kardemomme
  • 90 g rosiner
  • Hiv alt i bollen og rør rundt, mixmaster med elting funker konge. Forheves noen 15 min eller så over varmt vann. Del opp i 36 boller, trill rundt. Legg på brett og etterhev ca 15 min over varmt vann. Stekes på brett midt i ovnen i 10 min ved 225 grader.

    Merk at disse bollene blir relativt kompakte, og kan noen ganger ligne mer på store halslinser hvis man er uheldig med hevingen - øvelse gjør mester. Men de blir ekstremt "gode på smak" (som man sier når noe blir mislykket i formen), så det er verdt risikoen.

Marmorkake
  • 200 g margarin
  • 2 1/2 dl sukker
  • 3 egg
  • 4 dl mel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 dl melk/fløte
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2/3 av deigen blandes med vaniljesukker og sitron eller appelsin.
    1/3 av deigen blandes med 2 ss kakao og 2 ss melk.
    Helles i form (lys-mørk-lys), dra en gaffel gjennom for å lage mønster.
    Stekes 45-60 min ved 170 grader.

Diverse

Pizzabunn
  • 6 ss matolje
  • 4.5 dl lunkent vann
  • 25 g gjær (eller 1.5 pose tørrgjær)
  • 12 dl hvetemel (erstatt gjerne 1-2 dl med sammalt hvete for å få grovere bunn)
  • Rør sammen og flatbank, bunnen er stor nok til en hel plate. Forstek gjerne i et par-tre minutter før fyllet tas på. Eksperimentering med både fyll og bunn anbefales - sukkerkulær i sausen for å lage svart pizza er gøy, men upoppet popcorn i deigen er ingen suksess.

Peppermyntepraliner
  • 240 g melis (ca. 4 dl)
  • 1 dl vann
  • 1 ts eddik 5%
  • 2-3 dråper peppermynteolje (fås på apotek)
  • 50 g kokesjokolade
  • Kok melis, vann og eddik i ca. 10 min. Hell sukkerlaken i en dyp tallerken og la den avkjøles. Tilsett peppermynteoljen og arbeid massen med en gaffel til den blir tyktflytende. Sett massen i små jevne topper på smørpapir. Varm kokesjokoladen i vannbad og sprøyt ut en liten sjokoladetopp på hver. OBS: Det er veldig vrient å riktig konsistens på disse...

Sjokoladekola (karameller)
  • 425 g sukker (ca. 5 dl)
  • 40 g kakao (ca. 1 dl)
  • 3 dl fløte
  • 1 dl sirup
  • 5 g smør/margarin
  • 1 ss olje til pensling
  • Bland alt i en kjele, kok ca. 50 min (til man kan lage en kule av et drypp masse i kaldt vann). Hell i en oljet/bakepapir langpanne, skjær opp i firkanter med oljet kniv før det stivner helt. Holder til ca. 80 stk.

Kokoskuler (tenk Bounty...)
  • 200 g melis (ca. 3 1/3 dl)
  • 175 g kokosmasse
  • 3 ss smør eller margarin
  • 1 eggehvite
  • 3 ss fløte
  • Bland melis og kokos. Tilsett smøret som er rørt mykt, eggehviten og fløten.
    Arbeid deigen så den blir som marsipan, tilsett mer kokos hvis den er for løs.
    Rull små kuler. Pynt eventuelt med smeltet sjokolade og rull dem i kokos.
    Oppbevares kaldt.